• Szűcs Katalin

Karácsony, újév és társaik

Frissítve: 2019. nov. 10.


Az ünnepekhez közeledve hasznos lehet áttekinteni az ünnepnevek helyesírását, ugyanis nagy a kavarodás ebben a tekintetben. A mára már teljesen elharapózó nagybetűsítés (hónapnevek, személyes névmások stb.) az ünnepek neveit sem kerülte el.

Karácsony

Kezdjük is A magyar helyesírás szabályai, 12. kiadás vonatkozó szabálypontjával (144.): "Kis kezdőbetűvel írjuk az ünnepek, a nevezetes napok, időszakok, a történelmi események nevét, például: a magyar kultúra napja, május elseje, március tizenötödike, nemzeti ünnep, a víz világnapja; anyák napja, farsang, hanuka, húsvét, karácsony, mindenszentek, nagyböjt, ramadán; a bécsi kongresszus, a francia forradalom, a honfoglalás, a mohácsi vész, az ónodi országgyűlés, a szabadságharc."

Minden bizonnyal a külföldi példák alapján (Christmas vagy Noël) vagy az érzelmi töltés miatt írják sokan nagy kezdőbetűvel a karácsonyt, de az mindenképpen helytelen. Ennek megfelelően amikor írásban fejeznénk ki jókívánságainkat, azt mindenképpen így tegyük: Boldog karácsonyt! Kellemes karácsonyi ünnepeket!

Szilveszter, újév és új év

A fenti szabálypont alapján a szilveszter, újév és új év szavak is kis kezdőbetűvel írandóak. Esetleg ami a nehézséget okozhatja, az az új év és újév összekeverése, ugyanis a két kifejezés jelentése nem ugyanaz. Az új év a következő vagy még csak rövid ideje tartó év (így: Sikerekben gazdag boldog új évet kívánunk! – amennyiben a jókívánságunkat a teljes jövő évre értjük), az újév pedig az év első napját, január 1-jét, esetleg az az előtti/az utáni pár napot vagy az év elejét jelenti (így: újévi malac, újévi üdvözlet, újévi jókívánságok, újévi köszöntés, Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog újévet kívánunk! – amennyiben a szilveszteri bulira gondolunk).

Az új helyesírási szabályok életbe lépéséig a Boldog új évet kíván(ok) szabályos rövidítése a B. ú. é. k. volt. Ez 2016 szeptembere óta már nem így van, az ajánlott forma – az írásgyakorlatot követve – a csupa nagybetűs írásmód lett: BÚÉK.

Nincs is más hátra, minthogy én magam is kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánjak minden olvasómnak.

#helyesírásihibák #ünnepnevekhelyesírása