5 jel, hogy korrektorra van szüksége
top of page
  • Szücs Katalin

5 jel, hogy korrektorra van szüksége

Frissítve: 2020. jan. 8.



Éppen végzett a közzétételre szánt írásával? Azon gondolkodik, hogy küldheti-e azonnal a kiadóhoz, kirakhatja-e azonnal a honlapjára, vagy inkább el kellene küldenie egy korrektornak javításra? Fussa át az alábbi öt szempontot, hogy megbizonyosodjon arról, teljes nyugalommal a nyilvánosság elé tárhatja könyvét/cikkét/önéletrajzát/posztját/bármilyen írását.



1. A megírt szöveget közzé szeretné tenni

Igen, minden nyilvánosság elé tárandó szöveget érdemes átnéznie egy korrektornak. Legyen szó akár egy regényről, blogposztról, cikkről, honlapról, étlapról stb., a szövegben, minden gondossága ellenére, biztosan maradnak helyesírási, nyelvhelyességi hibák, amik csak elrettentik a potenciális ügyfeleit attól, hogy öntől vásároljanak, önt bízzák meg vagy az ön írásait olvassák, ugyanis az ilyen hibák gondatlanságot, figyelmetlenséget feltételeznek a szerző részéről. Higgye el, a korrektúrázás költsége eltörpül majd a tökéletes szövege által nyújtott előnyök mellett.


2. A helyesírás sosem volt az erőssége

Ha az általános iskolában nem ön járt az osztályból helyesírási versenyekre, és azóta sem vált A magyar helyesírás szabályainak legújabb kiadványa a kedvenc olvasmányává, akkor sajnos a Word helyesírás-ellenőrzője közel sem kielégítő megoldás a hibák kiszűrésére. Nagyjából felmérheti a helyesírás szabályaiban való jártasságát, ha egy korábbi cikkem példáit átfutva megnézi, hogy Ön is elkövette volna-e ezeket a bakikat.


3. Nem elégedett a megírt szöveggel

Úgy érzi, hogy az írása nem rossz, de valami mégis hiányzik belőle, valahogy nem áll össze az egész. Egy korrektor csodákat tud művelni bármilyen témájú szöveggel. A szavak zsonglőreként olyan változtatásokat fog javasolni, amelyek koherenssé, feszessé, strukturálttá teszik a szöveget, emellett kiküszöböli a szóismétléséket, képzavarokat és a nyelvhelyességi hibákat is.


4. Ha fontos szövegről van szó

Roppant kiábrándító lehet az írása olvasói számára, ha az önéletrajzában, marketingszövegében vagy a honlapja főoldalán hemzsegnek a helyesírási hibák. A magyar helyesírás nagyon bonyolult, ez nem is kérdés. Ráadásul egy szerzőtől független személy más szemmel néz az adott írásra, biztosan kiszúr olyan hibákat, következetlenségeket is, amelyeken a szöveg írója átsiklott.


5. Az írásának mindenképpen magas minőségűnek kell lennie

Amennyiben a szöveg megírásának célja szempontjából megengedhetetlen, hogy akár egyetlen hiba is maradjon benne (pl. egy honlap kezdőoldala), inkább menjen biztosra, ugyanis az olvasók érzékenyek az ilyen hibákra, és biztosan elkattintanak, más valakit keresnek, ha nem minőségi szöveggel találják szemben magukat.

Kérjen árajánlatot a megírt szövege korrigálására. Higgye el, meg fog lepődni, milyen minőségi változást fognak hozni az írásában a korrektor által javasolt javítások.

bottom of page