Igénytelen étlapok igényes vendégeknek?
top of page
  • Szücs Katalin

Igénytelen étlapok igényes vendégeknek?

Frissítve: 2020. jan. 3.


Az étlapok a helyesírási bakik kimeríthetetlen tárházának bizonyulnak, és bizony nemcsak a balatoni büfékben találkozhatunk "elírásokkal", hanem elegáns, magasabb árakkal dolgozó éttermek is bele-beleszaladnak egy-egy hibába, persze tisztelet a nagyon kevés kivételnek. Nem is ragozom tovább, nézzük a típushibákat; a hibás szó vagy kifejezés helyesen írt alakja dőlt betűvel szerepel a kiemelt ételköltemények nevei alatt.


Egybeírás


csirkemellfilé

Az étlapokon található legtöbb helyesírási hiba az egybeírás-különírás körében fordul elő (érdekesség, hogy a helyesírási szabályok az ételneveket nem anyagnévi jelzős kapcsolatoknak, hanem jelentéssűrítő összetételeknek tekinti), mint ahogy az lentebb is látható (ugyanígy: pulykamellfilé, tőkehalfilé, sertéskolbász...).

sertésszűzpecsenye / karottás-snidlinges vagy karottás, snidlinges

Háromtagú szóösszetétel, de 6 szótagnál nem hosszabb, ezért mehet egybe, de! mangalica-szűzpecsenye, ami szintén háromtagú összetétel, viszont 6 szótagnál hosszabb, ezért kell kötőjelezni. Továbbá a több jelzővel ellátott ételnevek esetében (karottás, snidlinges karfiolpüré) a jelzőket vesszővel kell elválasztani vagy kötőjellel kell egymáshoz kapcsolni, kivéve akkor, ha az egyik jelző szorosabban kapcsolódik a jelzett szóhoz (pl.: fűszeres rántott hal).


mangalicapecsenye és slambuccannelloni

paradicsomszósz, rukkola, parmezánforgács

Más hiba nincs is. A rucola korábban elfogadható volt, amíg a helyesírási szótárakban nem szerepelt ez a szó, de a Magyar helyesírási szótárban (2017) már ez az alak található.

vaníliatükrön, triplacsokoládé-torta

Csak azért, hogy legyen egy desszert is. Pontosan ezért fontos a helyesírás: ha a desszertet megrendelve nem három apró tortácskát és egy vaníliarudat kapnék egy tükrön, nagyon csalódott lennék.

Mozgószabály

zöldbors-mártás

Na de miért is? Mert a zöld bors különírandó, így a mozgószabály alapján a jelzőt és a jelzett szót egybeírjuk, és a harmadik tagot kötőjellel kapcsoljuk hozzá.


hízottmáj-pástétom

Ugyanis milyen lehet a * hízott pástétom? A hízott nyilvánvalóan a máj jelzője, és nem a pástétomé, tehát a fent leírt módon és szabály alapján kell helyesen írni.

erdeigomba-leves

Még mindig ugyanolyan típusú hibáról van szó, mint az előző két példa esetében. Így: erdeigomba-krémleves, erdeigyümölcs-mártás, erdeiszamóca-fagylalt.

Nagybetűsítés

kamra, mangalicakolbász

Miért, miért, ó miért kellene a kamrát nagy kezdőbetűvel írni? Mi lehet az oka egy kamra ennyire különleges voltának? Semmi! Ha esetleg jóindulatból elírásra gyanakodnánk, ne tegyük, mert akad még az étel nevében helyesírási baki.

bárány- és marhahúsból

A marhahús nagy kezdőbetűvel történő írására nincs bocsánat, emellett a bárány után a kötőjel is lemaradt (ugyanis: bárányhúsból és marhahúsból).

Bónusz

Vajon az árjegyzék egy részét miért másoltam ide? Újabb típushiba helyes írásmódja: 1000.- Ft, vagyis: összeg[nincs helyköz][tizedesvessző][mínuszjel!][helyköz]Ft[nincs pont, nagy kezdőbetű].



Most komolyan, nem a talpi kocsmák kínálatából válogattam. Mégis kik írják ezeket az étlapokat? Azért az egybeírás-különírás szabálya általános iskolai anyag. Ha az étlapot sem képesek az ilyen éttermek helyesírási hibáktól mentesen megírni, akkor vajon számíthatok arra, hogy a megrendelt ételemet gondosan és igényesen készítik el?

bottom of page