PrĂłbafordĂ­tĂĄs
top of page
  • SzĂŒcs Katalin

PrĂłbafordĂ­tĂĄs

FrissĂ­tve: 2020. jan. 3.


Nagy vitĂĄkat vĂĄlt ki a fordĂ­tĂłk körĂ©ben, hogy vĂ©gezzenek-e ingyenes prĂłbafordĂ­tĂĄsokat, vagy inkĂĄbb csĂ­pƑbƑl utasĂ­tsĂĄk el az ingyen vĂ©gzendƑ munkĂĄt (a vitĂĄk leginkĂĄbb a fordĂ­tĂłirodĂĄk ĂĄltal kĂ©rt prĂłbafordĂ­tĂĄsok körĂŒl lĂĄngoltak fel, amik a jövƑbeli nagy projektek kilĂĄtĂĄsba helyezĂ©sĂ©vel kĂ©rnek ilyen jellegƱ munkĂĄt, de Ă©n most nem errƑl szeretnĂ©k Ă­rni). Én szemĂ©ly szerint, szabadĂșszĂł fordĂ­tĂłkĂ©nt, nagyon hasznosnak tartom a prĂłbafordĂ­tĂĄs intĂ©zmĂ©nyĂ©t a potenciĂĄlis megbĂ­zĂłk rĂ©szĂ©re, termĂ©szetesen bizonyos keretek között. Teljes mĂ©rtĂ©kben megĂ©rtem a megbĂ­zĂłk bizalmatlansĂĄgĂĄt Ă©s tanĂĄcstalansĂĄgĂĄt, amikor egy Ășj, mĂ©g ismeretlen fordĂ­tĂłt keresnek maguknak, ezĂ©rt a prĂłbafordĂ­tĂĄs / fordĂ­tĂĄsi dĂ­j / hatĂĄridƑ szenthĂĄromsĂĄgĂĄt mĂ©rlegelve mĂĄr biztosan egy megalapozottabb döntĂ©st tudnak hozni a megfelelƑ fordĂ­tĂł kivĂĄlasztĂĄsĂĄt illetƑen.


SzakfordĂ­tĂĄsok esetĂ©ben a legfontosabb kĂ©rdĂ©s a megfelelƑ szaktudĂĄs meglĂ©te a fordĂ­tĂł oldalĂĄrĂłl. MagyarorszĂĄgon elĂ©g rosszul szabĂĄlyozott a fordĂ­tĂĄst vĂ©gzƑk helyzete, ezĂ©rt nyugodtan rĂĄ lehet kĂ©rdezni a fordĂ­tĂł megfelelƑ kĂ©pzettsĂ©gĂ©re, szakterĂŒleteire, eddigi fordĂ­tĂĄsi tapasztalatĂĄra vagy bĂĄrmely, a megbĂ­zĂł ĂĄltal fontosnak tartott körĂŒlmĂ©nyre. EnnĂ©l is biztosabb megoldĂĄs a prĂłbafordĂ­tĂĄs kĂ©rĂ©se, ugyanis abbĂłl Ășgyis minden kiderĂŒl.


Nem baj, ha a megbĂ­zĂłnak pĂ©ldĂĄul nincs felsƑfokĂș nyelvvizsgĂĄja a fordĂ­tĂĄs minƑsĂ©gĂ©nek megĂ­tĂ©lĂ©sĂ©hez, ilyen esetben inkĂĄbb kĂ©rje ki egy ebben a kĂ©rdĂ©sben kompetens ismerƑse vĂ©lemĂ©nyĂ©t, vagy aprĂłlĂ©kos munkĂĄval hasonlĂ­tsa össze a kapott prĂłbafordĂ­tĂĄsokat. RĂĄadĂĄsul az igĂ©nyeinek megfelelƑ szakfordĂ­tĂł kivĂĄlasztĂĄsa utĂĄn, mĂ©g a valĂłdi munka elkezdĂ©se elƑtt, a prĂłbafordĂ­tĂĄs kapcsĂĄn esetleg felmerĂŒlt egyĂ©b igĂ©nyeket vagy kĂ©rĂ©seket is meg lehet beszĂ©lni a fordĂ­tĂłval.

EgyĂ©b (nem szak)fordĂ­tĂĄs kapcsĂĄn talĂĄn mĂ©g ennĂ©l is nagyobb szerepe lehet a prĂłbafordĂ­tĂĄsnak. PĂ©ldĂĄul egy regĂ©ny vagy egy önĂ©letrajzi ihletĂ©sƱ mƱ esetĂ©ben nagyon fontos, hogy a fordĂ­tĂł ĂĄltal prezentĂĄlt munka megfeleljen a szerzƑ elvĂĄrĂĄsainak, mivel az ilyen jellegƱ fordĂ­tĂĄsoknĂĄl sokat nyom a latba a fordĂ­tĂł „stĂ­lusa" is, ami ugye egy megbĂ­zĂĄsi szerzƑdĂ©s fordĂ­tĂĄs esetĂ©n kevĂ©sbĂ© domborodik ki.


Hogyan kérjen próbafordítåst?

A prĂłbafordĂ­tĂĄs hossza legyen „észszerƱ". TermĂ©szetesen ez nagyban fĂŒgg a teljes fordĂ­tandĂł szöveg nagysĂĄgĂĄtĂłl Ă©s tĂ©mĂĄjĂĄtĂłl. Nagy ĂĄltalĂĄnossĂĄgban elmondhatĂł, hogy a prĂłbafordĂ­tĂĄs 1000-3000 leĂŒtĂ©s között legyen. Persze vannak kivĂ©telek, pĂ©ldĂĄul egy hosszĂș regĂ©ny esetĂ©ben, de egy nehĂ©z szakszövegnĂ©l nem vĂĄrhatĂł el a fordĂ­tĂłtĂłl, hogy abbĂłl több oldalt ingyen lefordĂ­tson. Egy mĂĄsik eset, ha mondjuk egy több tĂ©mĂĄt felölelƑ szerzƑdĂ©srƑl van szĂł; ekkor Ă©rdemes rövidebb rĂ©szleteket kivĂĄgni a szövegbƑl maximum 4000 leĂŒtĂ©s terjedelemig, Ă©s ezt az összeollĂłzott szöveget kiadni prĂłbafordĂ­tĂĄsra.


A prĂłbafordĂ­tĂĄs elkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©re megszabott hatĂĄridƑ se legyen tĂșl rövid, esetleg a potenciĂĄlis megbĂ­zĂł lehet ebben a kĂ©rdĂ©sben rugalmasabb is, hiszen el kell fogadnia, hogy a fordĂ­tĂł szĂĄmĂĄra a fizetƑ munkĂĄk hatĂĄridejĂ©nek betartĂĄsa jelenleg fontosabb. MindenkĂ©ppen közölje a fordĂ­tĂłval a szĂłban forgĂł megbĂ­zĂĄs rĂ©szleteit: a fordĂ­tandĂł dokumentum(ok) teljes hosszĂĄt, a megrendelƑ ĂĄltal elvĂĄrt hatĂĄridƑt, hiszen amennyiben a fordĂ­tĂł valamilyen okbĂłl kifolyĂłlag nem tudja vĂĄllalni a fordĂ­tĂĄst, teljesen felesleges a prĂłbafordĂ­tĂĄst elkĂ©szĂ­tenie.


A prĂłbafordĂ­tĂĄs arra is remek alkalmat nyĂșjt a fordĂ­tĂł szĂĄmĂĄra, hogy (amennyiben nem kapta meg a teljes fordĂ­tandĂł dokumentumot) kĂ©pet kapjon a forrĂĄsszöveg milyensĂ©gĂ©rƑl, tĂ©mĂĄjĂĄrĂłl, a fordĂ­tĂĄsĂĄhoz szĂŒksĂ©ges szakismeret mĂ©lysĂ©gĂ©rƑl. EzenkĂ­vĂŒl a nehezebb szövegek kivĂĄlĂł minƑsĂ©gƱ lefordĂ­tĂĄsĂĄval megcsillogtathatja szaktudĂĄsĂĄt is.


Összefoglalva a fentieket, bĂĄtran kĂ©rjen prĂłbafordĂ­tĂĄst a mĂ©g ismeretlen fordĂ­tĂłktĂłl, ha egy nagyobb projektrƑl van szĂł. Ezzel sok kĂ©sƑbbi kellemetlensĂ©get Ă©s idƑt is megspĂłrolhat magĂĄnak, arrĂłl nem is beszĂ©lve, hogy az ily mĂłdon kivĂĄlasztott fordĂ­tĂłra nyugodtabban tudja majd rĂĄbĂ­zni a fordĂ­tandĂł dokumentumokat. MĂ©g egy utolsĂł tanĂĄcs a prĂłbafordĂ­tĂĄst kĂ©rƑ megbĂ­zĂłk rĂ©szĂ©re: a prĂłbafordĂ­tĂĄst vĂ©gzƑ fordĂ­tĂłknak mindenkĂ©ppen jelezzen vissza, Ă©s amennyiben nem Ƒt vĂĄlasztotta a munka elvĂ©gzĂ©sĂ©re, közölje vele a döntĂ©sĂ©t, Ă©s amennyiben erre van mĂłd, az elutasĂ­tĂĄs okĂĄt is, megköszönve a munkĂĄjĂĄt.

bottom of page